Hvite damer uønsket på golfbanen?

av Carl Aasland Jerstad, Jæren Golfklubb

 

Jeg er så heldig å ha en kjæreste som spiller golf, og hun er endatil flink til det. Hun har driverlengder på høyde med mange menn og vi spiller gjerne med utslag fra samme tee.

En dag nå på forsommeren spilte vi begge fra hvit tee på Jæren Golfklubbs bane på Grødem. Hun spilte meget godt og skrev seg ned i HCP. Det var imidlertid ikke mulig å lese ut fra slope-tabellene som er opphengt på klubbhuset hvor mange slag hun var tildelt fra hvit tee.

Da vi så skulle legge scoren inn i Golfbox, viste det seg at det ikke var mulig å legge henne inn fra hvit tee. Den aksepterer bare røde og gule damer!

Du verden! Hvilken tidsalder befinner golfen seg i tenkte vi. Hvorfor skal ikke en dame som spiller fra hvit tee kunne få registrert dette i Golfbox eller lese tildelte slag ut av tilgjengelige slope-tabeller?

Hvor langt har likestillingen kommet i golfens verden kan en spørre seg? Erfaringene vi har gjort oss fra dette samt spill i utlandet denne sommeren, kan tyde på at det ikke er veldig langt.

På Deeside Golf Club i Skottland, opererte man med egne scorekort for damer og menn. Det var ikke mulig for damene å registrere score fra hvit eller gul tee i sine kort.

I Storbritannia ble det denne sommeren, etter 50 års debatt, akseptert at kirken kunne ha kvinnelige biskoper, og de kan være både sorte, hvite, gule og røde for den saks skyld. Golfen derimot, synes ikke å ha kommet like langt i synet på kvinnene og hvor de kan slippes til.

Holdningen er nok heller ikke særpreget for Storbritannia. Da kjæresten min skulle slå ut fra gul tee i Silkeborg, kom en eldre dansk spiller styrtende til og spurte om vi var klar over at hun hadde pegget opp på gul tee? Ja, sa vi, men det er vel lov? Jo, han måtte medgi at det ikke var forbudt, men han ville likevel gjøre oss oppmerksom på det!

Menn må gjerne spille fra rød tee – det anbefales også for å redusere spilletiden noe, og kan da se antall tildelte slag ut fra slope-tabellene og registrere dette i Golfbox. Det burde imidlertid være like selvsagt at damene kan få samme mulighet om de skulle ønske å spille fra hvit tee!

At det kan være gammeldagse, misforståtte og seiglivede holdninger til damers evner og prestasjoner innenfor mange golfmiljø, er neppe egnet til å overraske selv i 2014. Men rent objektive mål for de prestasjoner som damer gjør på golfbanen, bør det sannelig i vår tid være enkelt å tilrettelegge for!

Golfbox og produsenter av slope-tabeller er herved oppfordret til å slå et slag for kvinnegolfen!